Barkod Etiket Nedir? Türleri Nelerdir?


Barkod, ürün fiyatlarının kayıt altında tutulmasını sağlayan ve ürün stok bilgilerine, ürünün fiyatlarına daha pratik bir şekilde ulaşılmasına yarayan sistemdir. Barkodlar farklı kalınlıktaki çizgi ve boşluklardan oluşan bir sistemdir.

Barkod Etiketleri Nedir?

Barkod yazıcılar tarafından üretilen barkod etiketlerini, satışı yapılmak istenen veya kontrol altında tutulmak istenen ürünün üzerine yapıştırarak kullanmak mümkündür. Alışveriş merkezlerinde, endüstriyel alanlarla, satış ve üretim yapan tüm alanlarda kullanılan ürünlerin hemen hemen hepsinin üzerinde barkod etiketleri bulunmaktadır. Etiketlerin üzerinde bulunan, çizgi ve boşluklardan oluşan barkodlar bizlere ürün hakkında fiyat veya stok bilgisi gibi bilgileri vermektedir.

Bu bilgileri anlamlı bir biçime sokmak ve barkod üzerindeki şekilleri okuyarak dijital ortama aktarmak için ise barkod okuyuculara ihtiyaç vardır. Barkod okuyucular, barkod üzerine yazılan harfleri ve şekilleri, bazen ise rakamları dijital ortama yansıtarak ne hakkında bilgi verdiğinin anlaşılmasını sağlamaktadır.

Barkod Etiketleri Nasıl Yapılmaktadır?

Etiket oluştururken izlenmesi gereken bir takım yöntemler bulunmaktadır. Öncelikle etiketin tasarımına uygun bir boyut şekillendirilmeli ve hangi boyutun daha uygun olacağına karar verilmelidir. Ayrıca etiketin nasıl olacağının tasarımına karar vermek gerekiyor. Bu tasarım hangi ürün için etiketin kullanılacağına, barkodun hangi alanda kullanılacağına göre belirlenmelidir.

Diğer adım olarak etiket boyutu ve miktarının belirlendiği barkodun buna uygun olarak yazma kapasitesi hesaplanmalıdır. Sonrasında barkod basma yöntemlerinden en uygun olanı seçilmeli ve barkod etiketi basılmalıdır. Eğer etiketlenmesinin mümkün olmadığı bir ürün için etiket yapıldıysa, etiketi ürünün bulunduğu rafa veya ürünün bulunmuş olduğu çekmeceye, dolaba da etiket konumlandırabilir.

Barkod Etiketlerinin Özellikleri Nedir?

Barkodların özellikleri basım teknikleri açısından farklılık gösterir. Termal barkod etiket ve termal transfer barkod etiket olmak üzere iki farklı basım tekniği bulunmaktadır. Termal transfer barkod etiket kağıt üzerine ribon ile yapılan bir baskı tekniğidir. Vellum, data, opak, kuşe, metalize, termal transfer karton olmak üzere yedi farklı karton çeşidi üzerine yapılabilmektedir. Bu baskı tekniğinde kullanılan malzemeler ve baskı tekniğinin kendisi, etiketin nem, toz ve ısı gibi olumsuz dış koşullara karşı korunmasını sağlamaktadır. Bu özelliği bakımından gıda, otomotiv, kimya, sağlık gibi çoğu sektörde kullanılan etiket çeşididir. Ayrıca istenilen tüm ölçülere uygundur.

Termal barkod etiket ise kağıt üzerine yapılmaktadır ve termalin lamine edilmesi ile işlem gerçekleşir. Top ve eko termal olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Tor termal kağıdı eko termal kağıdına göre daha uzun ömürlüdür. Neme ve ısıya karşı daha çok duyarlıdır, ancak termal transfer barkod etiketi kadar uzun dayanıklı değildir.

Barkod Etiket Türleri Nelerdir?

Barkod etiketleri gelen olarak üç ana gruba ayrılmaktadır. Bunlar; kumaş bazlı etiket türleri, kağıt bazlı etiket türleri ve plastik bazlı etiket türleridir. Kağıt bazlı etiket türleri floresan etiket, termal karton etiket, kuşe etiket ve lamine termal etiket gibi kağıt üzerine yazılan barkod etiketleridir. Bunların ortak özellikleri kağıttan üretilmemiş olmaları ve yırtılabilmeleridir. Plastik bazlı etiketler ise; mat etiket, opak etiket, demirbaş etiket gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Bu etiketlerin ortak özellikleri plastik malzemeden üretilmiş olmaları ve yırtılma, kırılma gibi dış etkenlere dayanıklı olmasıdır.

Piyasada en fazla kullanılanı ise demirbaş etikettir. Demirbaş etiket satış yapılan her alanda en sık kullanılan etiket çeşididir. Çünkü bu etiket türü yapıştırıldığı yerden kolaylıkla çıkmamaktadır ve dayanıklılığı oldukça fazladır. Kumaş bazlı etiket türleri ise yıkama talimat etiketi olarak da isimlendirilmektedir. Kumaş bazlı olan bu etiket türleri; sanayi ve otomotiv gibi ağır üretim ya da satış yapılan alanlarda kullanıma uygun değillerdir.