İlk Renkli Türk Filminin Adı Nedir ?

Sinemada Renkli Filmlere Geçiş

İlk olarak 1902 yılında Edward Raymond Turner isimli bir mucit renkli film çekmeyi başarmıştır. Renkli sinemanın emekleme döneminde filmler siyah beyaz çekilmiş daha sonra renklendirilmiştir. Sinema tarihinde bir dönüm noktası olan bİlk Renkli Türk Filminin Adı Nedir ?u keşif, daha sonra yeni gelişmeler göstermiş; Kinemacolor şirketinin kurulması ile sinemada ilk renkli filmler oynatılmaya başlanmıştır.

Türk Sinemasının İlk Renkli Filmi

Türk sinemasında renkli bir görüntüye ilk kez Çıldıran Kadın filminde tek bir sahnede rastlansa da ilk renkli Türk filminin adı nedir? Sorusuna verilecek yanıt bu değildir. Çünkü bir tek sahne dışında filmin tümü siyah beyaz çekilmiştir. 1953 yılında çekilen Halıcı Kız filmi ise, filmin afişinde yer alan ibarede de belirtildiği gibi ilk renkli Türk filmidir. O dönemde çekilen filmlere kıyasla oldukça büyük bir bütçeyle hazırlanan film, beklentileri karşılayamamış, eleştiri oklarının hedefi olmuştur. Siyah-beyaz sinemaya alışık izleyici için bu yenilik beklenen etkiyi yapmamıştır. Eleştirmenler renklerin solukluğu nedeniyle filmi ağır bir dille eleştirmiştir. Buna rağmen Türk sinemasında yeni bir perde açması açısından Halıcı Kız filmi önemli bir noktaya konulabilir. Filmin yönetmeni Muhsin Ertuğrul, beklediği başarıyı elde edememiş, Halıcı Kız onun son filmi olmuştur.

İlk Renkli Türk Filminin Konusu

Halıcı Kız filmi, dokuma tezgâhında çalışan Gül isimli bir kızı konu edinir. Patronun oğlu tarafından duyguları incitilen genç kız umutsuzluğa kapılır. Isparta’ da çalışan genç kız İstanbul’ a giderek kendisine yeni bir hayat kurmaya çalışacaktır. Film dönem filmlerinde sıkça kullanılan bir temayı işlemektedir. Aynı zamanda Türk sinemasında sponsor desteği ile çekilen ilk filmdir. Bu filmin ardından tekrar siyah-beyaz filmlerin çekimi devam etmiş, Türk sinemasında renkli filmlere geçiş on yıldan uzun bir süre sonra gerçekleşmiştir.